top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafımagnetsitesi

Magnet Baskı ve Magnet İmalatı Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 11 Eki 2021

Magnetin en önemli unsurunu teşkil eden tabaka mıknatısın kalınlığı en az 0,4 micron olmalıdır. İdeal olanı 0,6 micron’dur. Ayrıca mıknatıs üzerine sıvanan kağıt 250 gr Amerikan Bristol yerine 350 gr Amerikan Bristol olarak tercih edilmelidir. Bu magnetin mukavemetini artırmakta ve elinize aldığınızda magnet kağıt gibi ince bir his yaratmak yerine, mukavva gibi kalın olmaktadır. Sıvamada kullanılan tutkal 1. kalite olmalıdır ki, mıknatısın kağıttan ayrılması söz konusu olmasın.


Magnet imalatı; üzerine baskı yapılmış ve parlak selefon ile lamine edilmiş kağıdın tabaka mıknatısa sıvanmasının ardından, magnete şeklini veren kesim aşaması ile devam etmektedir. Bu kesim ofsette olduğu gibi giyotin bıçak ile yapılan düz bir kesim değildir. Öncelikle magnete şeklini verecek olan bıçaklar kalıp olarak hazırlanmakta ve bu kalıplar pedal dediğimiz makineye takılarak kesim işlemi yapılmaktadır. Bir magnet demosu 35x50 cm ebatındadır ve bu demoda 49 çeşit magnet yer almaktadır. Kesim işleminin ardından demo üzerindeki magnetler tabakadan tek tek ayıklanmakta ve her bir magnet kendisine ait 1000’lik kutulara yerleştirilmektedir. Bu imalat sürecinden de anlaşılacağı üzere magnet diğer matbaa ürünleri gibi otomasyona dayalı, üretimi pratik bir ürün değildir. Aksine emek yoğun bir iştir. Örneğin bir broşürün imalatı ofset baskı makinesinde basılıp, programlı giyotin bıçak ile kesildiğinde iki aşama neticesinde tamamlanmış olmaktadır. Magnetteki aşamaları sıralayacak olur isek;


  1. Magnet üzerindeki bilgilerin ofset makinede basımı

  2. Basılan bristol kağıdın selefon ile kaplanması

  3. Selefon ile kaplanan bristol kağıdın mıknatıs tabakasına sıvanması

  4. Sıvanmış tabakanın bıçak kalıbının hazırlanması

  5. Sıvanmış tabakanın kalıbı hazırlanmış bıçak ile pedal makinesinde kesimi

  6. Kesimi yapılmış tabakadan tek tek tüm magnetlerin ayıklanması

  7. Ayıklanması yapılmış magnetlerin 1000’lik kutulara yerleştirilmesi


Görüldüğü üzere magnet imalatında en az 7 aşama bulunmaktadır. Magnet imalatında üretim aşamaları fazla olduğundan imalat süresi diğer ofset baskı ürünlerine göre daha uzun sürmekte ve fire oranları daha fazla olmaktadır. Yine broşür basımından örnek verecek olursak, broşürde fire oramı %1 ve imalat süresi 2 hatta bazen 1 gün iken, magnet basımında fire oranları %5 ila %7 olabilmekte ve üretim süresi 5 – 7 günü bulmaktadır.

Fakat bu kadar uğraşın sonunda güzel olan ise magnetten alacağınız geri dönüşümün, diğer reklam materyallerine göre çok daha yüksek olmasıdır. Öyle ki günümüzde kartvizit ve el ilanı yerine magnet tercih edilir olmuş ve magnet boyutları da bununla doğru orantılı olarak kartvizit boyutundan (5x7 cm) , el broşürü boyutuna kadar (14x20cm) çeşitlilik göstermektedir.


1.295 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page